22 December 2015

Sempurna

saban hari kau kenal aku
kau akan makin kenal aku
belang aku
lagak baik buruk aku

kau boleh kekal d sisi
dan sama2 pimpin tangan
untuk kita sama jadi yg lebih baik
atau kau boleh pergi
dan biarkan aku terkapai dengan buruk aku.

detik itu kau akan ambil keputusan
untuk terus utuh d tepi atau pergi

kau boleh pergi cari yg lebih baik
tp percaya 1 perkara
walau kau cari d pelusuk dunia sekalipun
kau tetap x akan jumpa yg smpurna

kerana sempurna itu d capai bersama
bukan dengan pencarian.

kau siapa?

Kau x perlu jadi manusia lain untuk diterima,
di jaga dan di sayang. 

Jika dia betul ikhlas, dia hadirkan diri.
terima kisah lepasnya kau,
pilih untuk bersama kau,
dan terima baik buruknya kau tanpa mengeluh.

Jika dia rasa kau kurang sempurna,
itu x kena, ini x kena,
kau tanya dia semula.
Kau Siapa?

GAGAL

24 Jam kau berkawan baik dengan keraguan. Sebab apa?
Sebab kau x duduk di bumbung yg sama, x kongsi selimut yg sama.

Ragu itu yg slalu buat cinta itu gagal. Sedang kau tahu kau akan sakit kalau bercinta, tapi kau tetap naik kapal itu. Kapal yg besar sama seperti harapan yg ada d hati kau. Tapi bila kena tolak ombak, kau rasa nak mengalah.

Cinta itu ibarat ombak pasang yang kadang-kadang itu ngeri boleh tenggelamkan kapal. Tapi kalau cinta kau kuat, kau x kisah bina rumah tepi pantai. Biar gempa bumi pecah dua sekalipun.

Cinta itu datang bersebab, kalau tak ada jodoh itu lain cerita. Tapi sekurang2nya kau mesti banyak belajar dari perjalanan.

Perjalanan yg kau bina,
seperti di rumah yang betul2 d tepi pantai.

04 November 2015

bila iman kita nipis, bermaharajalela lah racist..

Ini hanyalah pandangan aku. Ini ruang aku. 

1. Rakyat Malaysia yang non-malays dan non-muslim bumiputra mahupun non-bumiputra kebanyakannya terima dengan hati yang terbuka laungan Azan subuh yang menganggu tidur mereka. Tak pulak mereka nak buat kecoh dan marah. Bagaimana kalau pihak gereja mula pasang loudspeaker untuk sekalian tempat dengar khutbah Ahad mereka? Ooh.. nanti aqidah kita lari. Jihad! 

2. Hari Jumaat, kitalah paling hebat sebab boleh parking di tepi-tepi jalan berdekatan masjid sebab nak solat Jumaat. Lalulintas terganggu dan trafik tergendala. Non-muslim terpaksa terima jer. 

3. Kita nak beli rumah, ada "bumiputra discount". Org non-bumi beli rumah xde pulak padahal diorg pun Rakyat Malaysia. Apa? hak istimewa org Melayu? Ke Apartheid? 

4. Non-Malays, non-bumiputra yang cemerlang nak masuk Universiti sampai berdarah hidung, bergadai, berhutang Ah Long sebab nak bayar Uni atau kolej swasta. Kita takper sebab ada UiTM la, ada kolej mara la. Diorg pun rakyat Malaysia. Bila diorg dah grad, cukai hasil kerja diorg jugak kita makan.

5. Yang non-malays non-bumi yang mak bapak hantar ke kolej swasta tadi ada pulak yang ke luar negara, maka banyak lah pulak exposure dan banyak kenalan dapat. Bila mereka dah grad, balik ke Malaysia, meraka jadi tenaga kerja yang lagi progresif, lagi padu. Pandai speaking. Cepat naik pangkat. Yang lain (termasuk kita barangkali) mula rasa ditindas la, tak adil la, tak "tolong melayu" la. 

6. Cakap pasal pandai "speaking", masa kat sekolah bila kita "speaking" sikit, ada kawan-kawan yang ejek. Kata kita poyo lah, kata kita "kebaratan" sangat lah, kafir lah. Mula lah kene pulau. Yang ejek tu, yang pulau (ehem.. menindas) tu bangsa apa? Ni lah bangsa yang kata maruah terjejas. 

7. Dah 58 tahun merdeka. Sebelum tu dah berapa tahun dah bangsa Cina, India, Baba, Melayu dan lain lain hidup bersama. Ni dah masuk abad ke-21 tapi masih ada antara kita yang amatlah jahil dengan budaya bangsa lain. Nak bangsa lain hormat kita, kita kene start hormat dulu. 

8. Ni budaya bangsa lain pun kita tak ambik peduli. Sibuk nak bangsa lain ikut dan faham budaya kita jer. Mana boleh macam ni bro. Yang tak sensitif sebenarnya kita. Diorg dah banyak ikut angin kita.

9. Kita dilihat sebagai bangsa yang mengada-ngada sampai bangsa lain takut pulak nak bergurau senda dengan kita. Takut kalau mereka tersilap menyinggung perasaan atau tercakap bende yang yang padahal ok jer tetapi kita mungkin tak pasal-pasal tersinggung entah kenapa. 

10. "Suci" dalam debu. Nak sangat org jaga kesucian makanan ko. Sampai ada tampal sticker kat peti sejuk ofis "Halal only". Padahal takder lah kene sampai macam tu sekali. Yang Hindu relax jer tengok kita layan daging depan diorg. Tapi kalau kawan kita makan babi, geli.. kembang tekak. Babi tu memang lah haram dimakan tapi kenapa sampai takleh tengok lah, nak muntah lah. Drama. Tengok aurat ok pulak. Tak geli kembang tekak ke sebab itu pun haram. 

11. Ada gereja bina dekat kawasan Melayu, kecoh jadinya. Salib tu boleh pesong aqidah kita. Pasal aqidah kita nipis sgt. Tak pasal-pasal jadi kes. Pihak gereja pun mengalah. Turunkan salib. Kesian. Kalau kita bina Masjid tapi non-muslim bikin kecoh, mula lah nak jihad konon, kita kene tindas konon. Kan elok kalau relax jer. Dah macam budak kecik yang manja. Org bangsa lain kene pandai amik hati kita. Malu lah. 

12. So, apa yang terancam? Sikit-sikit nak gaduh. Sikit-sikit nak jihad. Rasis sgt kenape?

Refleksi: 
Raja-raja & Sultan: Melayu
Perdana Menteri: Melayu
Timbalan Perdana Menteri: Melayu
Ketua Polis Negara: Melayu
Panglima Angkatan Tentera: Melayu
Apa yang terancam sangat?

#copypaste#

28 August 2015

20 August 2015

if dad is a hero,mum is a guardian angel

hi ,

my cheek near my lips get infected few days ago.. from small jerawat, suddenly become bigger n more bigger.. bengkak yg menyakitkan.. makan x lalu.. smua la x slesa.. then pegi jumpa doktor.. dktor mrah, dia ckp "girl please, ur skin is too sensitive.. u should know that.. never pinch ur jerawat again.even the small one.dont think the small 1 cant kill u".

omg..sound serius.. ya la.. ne dktor yg aku buat appointment dr kecik. so dia tau la apa pnyakit aku klemahan aku.. haha .. then dia ckp, " we have tu burst the thing out" and i said " what thing??" he said " nanah la.. kalau tidak kasi keluar,it can be more worst that u can think. danger u know. nnt smpai otak bahaya oo.." then i asked him again, "how??" if i use my hand to pinch it out u gonna die in pain..i will use jarum kasi sedut tu barang"

then my heart beat stopped. OMG!!!!!!!!!! dalam ati laa.. dlm bilik tu, ada mumy.. mumy dgr n mumy balas stiap ptnyaan dktor.. then it started bila aku baring..

aku tgk mumy  tnpa bkata2. mumy mcm paam prasaan aku. then she said " dun wory,sakit sikit ja tu. just pray to God everything will be ok" then aku tnya lagi dktor, "sakit ka?sbab aku x taan sakit ne"
mumy mnyampuk lagi"skjap sja tu b.. jan la ko rsau.. ko ttup sja mata ko.pray"

ok i trust my mum.. aku d suru mnyiring spaya nanah yg kluar nnt x masuk d mulut. so aku bleh nmpk jelas my mum. dia ckp dia mau kluar tp aku ckp jangan. stay ja sbab aku takut.

skali masa jarum tu cucuk tepi bibir, omg.. i can tell u the pain is killing me.. aku tutup mata. air mata aku kluar..macam aku mau tndang tmbuk sja tu doktor sma nurse yg buat aku sakit.. tba2 aku buka mata aku tengok mumy aku.. u know what, dia yg bagi semangat berabis dengan aku tadi, tapi aku tgk dia yg x brani tgk aku dalam kesakitan. aku nampak dia tengok tmpat lain, smbil mulutnya bckp something, tgn genggam.. dia tengah pray.. aku tau dia x sggup tgk aku ksakitan walaupn dia suru aku kuatkan smgt.. d situ,sakit ku mcm kurang. aku kuatkan ati,kuatkn smgt utk cpt baik..

alhamdullillah, thanks to God ne ari ada susut bengkak.. d bagi cuti smggu smpai kering luka dn bgkak.. hope smuanya ok..walaupn nmpk bidak..asal slamat..so guys, just a reminder.. jangan sembrangan picit jerawat..

thanks mumy n i love u so much.. thanks to dady yg ada d srwk jua sbab ari2 kol tnya suda ok ka belum.. 😊

07 July 2015

pertunangan tidak perlu dihebohkan

Assalamualaikum. Saya ada satu kemusykilan ni. Sekarang saya tengok seperti trend. Bila tunang je, upload gambar di facebook. Pakai baju dah macam pengantin. Lagi dahsyat siap ada pelamin dan hantaran lagi. Kemudiaan, gambar-gambar bersama si tunang.  Lepas upload tukar status pulak. Pakar Cinta, boleh jelaskan apakah hukum kita uar-uarkan pertunangan ini?

Pertunangan merupakan mukaddimah kepada perkahwinan. ianya diharuskan didalam islam bagi memberi peluang kepada si lelaki atau perempuan untuk mengenali pasangan masing -masing dengan lebih dekat lagi.
Tempoh pertunangan ini juga merupakan masa bagi seseorang itu untuk membenihkan roh persefahaman ikatan kasih sayang dengan pasangan masing -masing ke arah melahirkan sebuah mahligai keluarga yang bahagia.
Kita sebaik-baiknya merahsiakan pertunangan. Bersederhana kan lebih bagus. Dan jangan bertunang dalam tempoh yang terlalu lama.
Nabi SAW sendiri ada mengingatkan kepada kita:
“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)
Pertunangan adalah suatu komitmen yang belum pasti. Ia mungkin berakhir dengan perkahwinan, boleh juga tamat pada kesudahan yang tidak diharapkan. 
Namun ulama’ menjelaskan bahawa di antara hikmah Islam menggesa pertunangan itu tidak dihebah-hebahkan ialah kerana untuk menjaga nikmat ini daripada dirosakkan oleh hasad manusia yang bertindak tidak baik. Ia dijelaskan demikian di dalam Hashiah al-’Adawi ‘ala Sharh Mukhtasar Khalil.
Kerahsiaan pertunangan itu juga menjadikan kita terkawal dari berkelakuan seperti sudah bersuami isteri kerana hakikatnya seorang lelaki dan perempuan yang bertunang, masih asing dan sedang berada di medan ujian mengawal diri dan bijak mengatur komunikasi dengan pasangan yang bakal menemani hidup selama-lamanya sampai mati.
PakarCinta sebenarnya mencadangkan anda mengikut syariat pertunangan yang macam ni. Dah nak dekat dengan tarikh perkahwinan, barulah khabarkan kepada orang ramai. Bukanlah tidak boleh langsung orang lain tahu tentang majlis pertunangan, cukuplah saudara-mara dan sahabat-sahabat terdekat. 
Kadang-kadang, terbocor jugak rahsia tu. Qada’ dan qadar Allah, hanya Dia yang Maha Mengetahui dan Berkuasa atas sesuatu. Manakala, perkahwinan (pernikahan) itu, Rasulullah kata, harus disebarkan kepada orang ramai.  Macam mana? Dengan mengadakan majlis walimah atau kenduri perkahwinan.
Tujuannya adalah untuk mengumumkan pernikahan disamping menggembirakan pengantin yang baru menjejaki jinjang pelamin. Selain tu, ia juga sebagai tanda kegembiraan orang tua kerana mendapat menantu baru. 

06 July 2015

RAHSIA DI SEBALIK KEMAJUAN NEGARA ISRAEL

Apabila seseorang mengkaji tentang peredaran kemajuan dunia, semestinya nama yang merupakan sebahagian daripada teratas adalah Israel dalam berbagai-bagai sektor, seperti perbelanjaan untuk Research and Development (R&D), kepentingan ketenteraan, kekayaan negara (KDNK), pendidikan, kesihatan dan sebagainya.
Persoalannya, apakah rahsia mereka? Tanpa henti, mereka semakin jadi gergasi dari segi inovasi dengan populasi kurang daripada 10 juta orang. Mereka sudahpun menghiasi prasarana-prasarana ekonomi mereka dengan lebih kurang 5,000 syarikat, yang kebanyakannya berteknologi tinggi. Bilangan besar inilah yang sedang membawa Israel kearah kemegahan teknologi global.
Dengan gabungan kebudayaan, persekitaran dan kerajaan yang dinamik, Israel sudah mampu menandingi Silicon Valley. Bukan sahaja bilangan syarikat mereka yang melahirkan perasaan “rambang mata” kepada masyarakat asing, tetapi hasil inovasinya yang sememangnya mengagumkan.
yahudi-3
Tiga kejayaan besar mereka adalah:
1. Waze – perisian sistem navigasi GPS yang berjaya meraih 50 juta pengguna;
2. OrCam – teknologi yang membenarkan orang-orang buta yang mempunyai saraf mata yang sempurna untuk melihat;
3. Phinergy – bateri lithium kereta yang menggandakan jarak kegunaan kereta-kereta elektrik.
Gabungan kejayaan-kejayaan ini bersama dengan beribu-ribu lagi sedang membuatkan Israel menjadi “startup nation” yang merupakan intipati terbaik buat negara tersebut dan ekonomi global. Bursa Saham Tel Aviv pula mempunyai senarai sebanyak 616 syarikat yang setiap syarikat tersebut mempunyai 12,500 rakyat, tetapi jauh beza dengan Amerika Syarikat yang menggabungkan 47,000 rakyat kepada setiap syarikat.
Namun, kejayaan-kejayaan ini hanyalah sejarah semata-mata. Yang melahirkan persoalan, bagaimana mereka boleh berjaya? Secara umumnya, dunia yang membenci Israel akan berasa dengki dan mengaburkan kejayaan mereka dengan, “Amerika sedang bantu”.
Perasaan anti-Semitisme sentiasa membuak dalam darah manusia yang akan membutakan mereka sendiri daripada mencontohi kejayaan Israel walaupun menempuhi cabaran-cabaran sangat besar.
Israel – yang mengisytiharkan kedaulatan pada tahun 1948 boleh memenangi sebuah peperangan yang dengan mudah sahaja boleh patahkan orang lain.
Pada setiap generasi, kejayaan tersebut sentiasa bersilih ganti, sehingga hari ini, Israel telah berjaya menjadi hub berteknologi tinggi di kawasan yang sangat berbahaya dan lebih menakjubkan lagi, Israel merupakan negara yang berdikari.
Tetapi, mereka tidak menyimpan rahsia mereka. Mereka berkongsi kepada dunia bahawa kejayaan mereka merupakan hasil kepada gabungan asas-asas seperti kepintaran, kreativiti, produktiviti, kebebasan dan keazaman untuk berlawan dengan halangan-halangan mereka yang sangat besar jisimnya.
Kesemua ini diterapkan melalui sistem pendidikan mereka yang sangat aktif dari segi penyertaan.
Perkara kedua yang menjamin kejayaan negara tersebut adalah ideologi ketenteraan mereka. Ini merupakan subjek yang sangat terperinci kerana perkhidmatan tentera, dengan gabungan bahaya-bahaya yang mengancam negara tersebut telah menyemai sifat keseriusan dari segi visi dan misi kebudayaan mereka untuk menerima segala jenis risiko asalkan menang.
Mudah kata, rakyat mereka sudah tidak mahu menjadi gelandangan seperti dalam sejarah, dimana mereka dicaci, dimaki dan ditindas.
Bayangkanlah, setelah berkecainya kedaulatan mereka pada tangan Rom oleh kerana peperangan yang berlangsung selama 70 tahun yang menyebabkan musnahnya Kuil Yahudi mereka, mereka telah melakarkan berbagai-bagai usaha untuk bebas.
Apa yang tidak dicipta? Semuanya dicipta untuk menyelamatkan diri mereka, tetapi ia mengundang daripada satu malapetaka ke satu lagi malapetaka, akhirnya berakhir pada Malapetaka Besar, dimana Adolf Hitler membunuh berjuta-juta umat mereka.
Apakah mereka akan kembali ke status gelandangan? Tidak.
Oleh itu, pada ketika sesetengah masyarakat memegang kepada sejarah untuk mengekalkan kedaulatan, Israel memegang kepada ekonomi yang membenarkan mereka memegang kuasa. Mereka mendrafkan pelaburan demi pelaburan dalam teknologi pertahanan dan sebagainya, seperti komersial.
Selain itu, Israel merupakan negara imigran dan berbilang bangsa, membenarkan perbezaan dari segi pendapat – yang memastikan kreativiti dan inovasi melalui aliran idea yang bernas dan gabung tenaga ramai orang yang mempunyai perspektif yang berbeza. Israel juga berkongsi dengan pendapat Amerika Syarikat bahawa, “kegagalan merupakan pendidikan, bukannya lencana kejatuhan maruah”.
Semangat berniaga mereka bermula daripada didikan keluarga yang senantiasa menuntut kejayaan daripada anak-anak mereka untuk bekerja keras. Dengan berbagai-bagai gabungan strategi kejayaan, tidak mengejutkanlah kenapa Israel terlalu kuat dan negara mereka mempunyai konsep yang dinamik.

30 June 2015

i am annleechel bautista

i dont have an amazing figure or a flat stomach. im far from being considered a model but, i am me. i eat food,many food. i have curves. i have more fat than i should. i have scars coz i have a history. some people love me, some like me, some hate me. i have done good. i have done bad. i love my jeans and i go without make up and sometimes dont get my hair done. im random and crazy yet too fussy. i dont pretend to be someone im not. i am who i am, u can love me or not. i wont change. i make no apologies for the way i am.

28 June 2015

wajah yg hodoh

  • Adalah lebih baik memiliki wajah yang hodoh dari lidah yang hodoh kerana wajah yang hodoh tidak mungkin boleh menyakiti hati orang lain tetapi lidah yang hodoh boleh mengeluarkan kata kata yang melukakan.

hello again 😇

its been a long time since i didnt update my blog. al maklum la terlalu busy diri beta. 😁 why dont we start from the beginning?
start blogging few years ago, keep posting about what i felt n everything,but not really everything. first thing i dont even know people around the world boleh baca blog ne. bratus2 people from around the world read my blog and i dont even know anything about the statistic. so at the first beta rasa tkut juga la but then i found it kinda interesting. yaa ... the more followers u have, the more haters gonna appears. beta dapat byk negatives feedback,negatives comment but what i do is, pegang dada anda,bisik dalam hati, " smoga hati menjadi tabah sntiasa" hahahah acah ja. tpulang dgn diri masing2.   buat blog ne pun saja suka2, buang boring. memandangkan ari ne ari cuti, why not we start to blog rather than to wasting ur time nothing to do. suda la jarang2 cuti. hahah k la. mgantuk pla beta.. see yaa! selamat berpuasa 😊