13 October 2013

When Someone Hate You

Afternoon Peepz, 

Hope semuanya baik2 belaka,sihat walafiat. Lama suda jari2 aku x menari dalam blog ne. maklum la sibuk. Banyak sbenarnya cerita yg ku mau sampaikan ne tapi ada satu cerita ne ja yg menarik phatian ku sgt. pa2 pn pasal kehidupan aku juga kan. Begini ceritanya,

Masa aku mula2 masuk keja dlu, aku ramai kawan. Tapi ada sorang kawan ne,yaa lelaki. Umur mau dekat 40 la. Tua n bujang. Ada juga la dia crita2 sal masa silamnya,kononnya dia slalu d tggalkan gf la pa la. ya la kan. dr prangai pn boleh tau,spa juga tahan kn.

So mau d jadikan crita, dia ne jenisnya gatalan juga la. Aku slalu jadi mangsa getek nya tu. Bila datang gila dia, dia sentuh2 aku, pegang2 aku. Annoying juga la time tu tapi mula2 tu, ya la main2. Tapi lama2 makin kurang ajar, makin rimas la. Kes ne boleh jadi sex harrasment suda kalau blnjutan. Nasib aku ne masi berakal. Nda lama pas tu, aku hilang sabar, di situ juga dia cakap kotor, then tkeluar la angin sgala ribut ku ne p tegur dia. Aku just tegur ja, aku tegur yg dia tu x malu ka? Tua suda pun mau bperangai begitu,cuba la tnjuk attitude yg baik dpn yg muda2.lebih2 lagi kebanyyakan yg bkerja tu pn dua kali ganda lebih muda dari dia. Fuhh~~ start situ dia bemusuh dengan aku. haha. damn. aku heran la. Umur dua kali ganda dari aku, d tegur truz nak bmusuh. aku rasa macam dia tu masi budak2, childish n x matang. 

Start dari situ dia slalu sgaja cari pasal dgn aku. Cakap2 blakang aku la, mgumpat sal aku la. Sindir2 aku la,Tapi aku malaz mau layan, aku diam ja. Pna dlu, dia maki2 aku gara2 barang utk repair aku x hantar semua. Bodoh ka apa? igt aku tau ka suma part2 tu. ye laa, dia yg buka barang tu.pandai2 la atur. nda kan la lpaz berak x cuci?? part paling best, bukan aku yg hantar barang p machine shop tu. yg hantar 2 salah satu technician kami. haha. Ada lagi baru2 ne, ah ini yg aku panaz. dia yg x save data chart tu,tiba2 pla dia memanas. dia cakap aku ne buat keja cam taik la, xda guna la. Oh ya?? setahu aku, aku cuma kumpul document ja. Teda kaitan pun dgn aku chart2 tu coz bukan aku yg buat. then u know what?? hahah dia yg x save data tu hahah! nampak kebodohan dia d sana kan. maki2 org lepas tu x mau mgaku salah. stupid manners old man. yg kin panaz nya, bos pun menipu dgn manager yg kununnya kena virus smpai byk chart hilang. hahahah babi. aku ne skul nda la tggi tp nda jua aku bodoh. kalau kna virus pn, semua data boleh slamat ba. spa yg taik skrg? spa yg x pndai buat keja skrg? then, aku juga yg kena cuci taiknya. ee x malu ka?! suda maki2 aku, marah2 aku,pastu aku juga yg kasi settle masalh chart tu. kalau bodoh, mang bodoh la kn smpai tua.


org bilang, biarkan saja apa org buat dgn kita. cakap blakang pasal kita. maki2 kita. coz Tuhan itu adil. Tuhan ada utk buat aku tabah.org begitu setaraf dengan setan. dorang x suka tgk org sng. Ada ja x puas hati dgn kita smpai sgala apa aku post pn dia mau sibuk ungkit. Eh?? kau tgk profile aku ek org tua?? hahaha 

up to u la joo... dunia ne bputar. lama klamaan balik juga semua tu p tmpt kau. kau crita sama org aku yg kurang ajar dengan kau kan.kau x sedar, dari awal kamu yg kurang ajar dgn aku dluan. 

k la.org jahat sentiasa rugi. Bye...


10 August 2013

weird day

Hi u ols!
Mesti smalam  tengok barca vs mas kan.. hahahah... sabo je la mun kalah. Adat prlawanan. Hihi.

This was happened two days ago, ada la ne 1 of d engineer says good morning to me. Tapi yang peliknya, dia cakap "pagi shila" then I saw him looking at me. Try la juga tengok sekeliling. Teda sapa2 pun dalam engineers room masa tu. so aku confident la dia wish aku bukan org lain. 

Dia pun confident nya sebut nama aku shila.. if im not mistaken, my name should be anne.. haha guess he knows me but he doesnt know my name. Haha amboiii... rupanya slama ne msti dia igt nama aku shila kan. Padahal shila tu receptionist kitorang. 
Boleh2 dia salah.shila receptionist x pakai coverall la cik abang oi. Anne ne yg pakai coverall. Haha 


Hmm bru ja balik dari keja ne. Penat sangat, what to do. Periuk nasi kita kena jaga. Masa depan dalam genggaman sendiri. Kalau dapat kawen dengan org kaya x pa, boleh duduk rumah ja goyang kaki shopping sana shopping sini menghabiskan duit c laki. ne kalau dapat yg sama taraf, terpaksa la kerja keras ckit untuk masa depan anak2. hahaha angan2 joeee~~ Org bilang God's will. Kita cuma mampu rancang jerrrrrr.. ^__^



ok la... btw, happy eid mubarak u olsss...~~ mwahxxxx!!!



08 August 2013

Love Means each person is free to follow his/her own heart.


Dear Boy,

I do not know who u are, or where or wen we will meet, but i do hope it is soon. I pray that when we meet & fall in love, u will love me, for me & not hope for someone is thinner & prettier. I hope u won't compare me to girls who may have brighter smiles. I hope that u will make me laugh, take care of me if i get sick, & be trustworthy.

I hope u will remember that i prefer daises to roses, & that my favorite color changes with my mood. Please know that my eyes aren't blue nor grey, but brown. Deep brown. Please know that i may be shy, i won't slap u or push u away. When we go on a date, please don't be stress about where to take me, what's important is that i'll be with u.

If i cry, please know . just hold me close, & i'll heal quickly. & if it is because of u, i'll heal just the same.

& if we decide to break up, please understand that i may be bitter, but i'd like 2 be your friend if u let me. I promise to remember that u have feelings too, even though u'll never admit it.

Please tell me anything i do bothers u, or if something just don't get right. I would like u to always b honest with me. If i have a bad day, i hope u will shower me with confidence & smiles.

I hope u don't think that im asking too much of u. I hope u understand that im a lil bit nervous & very scared. Every relationship is a new game of cards and..hmmm... i've never been good at cards. But i will try my best to be kind & love u dearly for all that u are, without expecting too much from u. Thank u for listening & reading at the same time. This is all that i ask.

04 August 2013

Girl, a message from a boy.




" i love the way she looks at me, as i'm the only one in d world. i love the way she talks to me & that she comes out with the cutest names which she's not afraid to use in front of her friends. I love the way she's mean to me, n how she's always holds my hand to show it was just a joke. i love that she's tries her best to be happy with her life just because she knows it's important to me. I love her facial expressions, & her adorable smile. I love her lil smile she does when i compliment her, just like others who love to see her smile & i am lucky to see it everyday even though she doesn't believe it. I can tell it's still means a lot. I love how she always worries about what i want & would give anything 2 make me happy. I love that she plans our whole future, knowing with absolute certainly that we'll be together forever. I love that she works hard to deal with the pains of a long distance relationship even when she have so many problems in her life. I love that she puts me first & i love that she love me just for being me, & that will never change "  


SESETIA MALAM PADA SIANG

This is what i usually do with my lovely  guitar. Sambil bergitar sambil berpuitis.. Ceii ! hhaah

This is for someone that i really love. feel free to play this link below. 

Enjoy :) 





15 June 2013

Lots of love from me :) ❤

Hallo peepz! 

Really miss my blog.. lama suda x bemanja sama dia.. hihi.. miss na miss kita bloggy~~ aww... haha 

So, sperti mana yg kita tau, tomorrow ada la Father's day. Mula2 bpikir juga apa mau kasi c dady ne.. ya la.. tau la father's day bukan staun skali d sambut, ari2 kunun.. jan la cetek itu pikiran.. asal sambut mother's day, truz la mau cakap ari2 spatutnya ari ibu.. persoalannya, adaka kamu,kamu n kamu sebagai anak, hari2 ka kamu buat dia happy? hari2 kah kamu bagi dia hadiah? hari2 kah kamu bawa dia jalan2 makan2 satu family? x kan... father's day n mother's bukan lah haram sangat ( bagi aku la ) . kita bagi happy mum n dad kita, bukan nya kamu d suruh mnyambut apa tu, yg kamu cakap tu lau mother's day haram, yg kamu blang kristian yg sambut kan. 

Klu niat kita menyambut Hari Ibu pada tanggal 9 mei mengikut wikipedia tu..,sememangnya Haram..tetapi klu niat kita menyambut hari ibu itu adalah itu meraikan insan yg bernama ibu..,adalah tidak haram..semuanya terletak pada nawaitu masing2..benda tu jadi haram apabila kita salah niat..bagi kita..,klu kita menyambut hari ibu pada hari tersebut..,dgn ikhlas untuk meraikan seorang ibu..,aku rasa kita berada di landasan yg betul..niat yg salah akan mengharamkan sesuatu yg halal..uiseh.. haha

father's & mother's day bukan kita sambut, niat kita baik. just mau appreciate both of them ,buat mereka ingat yg kita ne x pna lupa n masi syg dgn dorang. dalam masa yg sama, drg pun tertunggu2 kan apa la anak2 dorang bagi or buat time father's n mother's day tu...excited la kata kan.. best juga kan lau dapat tgk dorang happy. 

ermm jauh suda cerita kita ni.. bahaya. ahaha.. o ya.. tadi aku kasi beli ja dady aku handphone baru n my mumy aku kasi beli spek mata baru.. tu ja cerita ari ne..sok keja lagi.. hari2 keja.. selagi bujang, cari duit dlu puas2.. balas budi parents...jangan kawen awal...nanti da bkeluarga, baru brenti, biar c laki yg keja. hahaha. 

k la.. nite pipol... mwahhh!!!





24 May 2013

getting close to heart break

My heart need a vacation.should I? No one cares especially u. U've been happy with ur life but u forget im one of it.u forgot u're missing 1 piece that really need ur attention. Now u will going far away in these few days but still u wasted my precious time. I dont care what people might say but please do me a favor.dont treat me bad. Thats all.

Nite.

05 May 2013

nO One really knOws me.

Hi peepz. its been such a long time since my last post. i constantly wonder how my life looks in other's people eyes. Do they think i have it easy? Do they think i have nothing going on for myself? or are they fascinated with who i am? 

The thing is that people are so quick to judge nowadays. U only see a person from what they want & allow u to see. I always try to look as put together as i can, & i guess that's my way of hiding the truth. It's just the way that everyone will assume that everything in my life is okay, that i never go through anything. 

If only everyone knew how broken i am, & how i am holding on for dear life on this last strand  taht recently become very delicate.the truth is, no one really knows me. No one will ever know me, & sometimes that scares me, because no one will ever know why i am the way i am. 

28 March 2013

once u've seen the T.R.U.T.H


Once you have seen the truth you must make the decision to let go of the pain, anger, and resentment you have been holding on to. This requires you to take action. If you are attached to your pain, resentment, and self-righteousness, and addicted to your emotional reactions, this will be a difficult step for you. Taking action requires letting go of the very thing you have been holding on to for so many years.There is comfort in what we find familiar,even if we are experiencing pain and suffering.The pain and suffering itself becomes the familiarity we seek. It takes absolute faith in yourself plus courage, will, and discipline to let go. But once you let go, it will be as if the weight of the world has been taken off your shoulders. In this process it is important to forgive not just the others in our lives, but also ourselves. For most people, giving ourselves the gift of forgiveness is very challenging.


06 March 2013

kalau tak suka, pulangkan (sad story)

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj.

“Horey! Papa balik!” Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.
“Tepi! Bahaya tau tak?” Jeritnya.
Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.
“Aimin bawa adik ke belakang.” Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

“Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,” pujuk Laila.
Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

“Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!” Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya.

“Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?” sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

“Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman.” Balas isterinya lembut.
“Fail saya kat depan tu mana?”
“Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.”
“Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.” Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.
Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. “Laila” Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.

—————————————————————————-

“Saya nak ke out station minggu depan.”
“Lama?” Soal Laila.
“Dalam seminggu.”
“Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?”
“Budak-budak? “
“Ikut jugalah.”
“Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu..”
“Masa tu Amirul kecik lagi.” Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

” Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana.”
“Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung,” Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

“Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!”
“Manalah saya ada masa..”
“Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!” Dia tersentak dari khayalannya.
“Kalau tak suka pulangkan balik!” Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir.
Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma..
“Mizi, makan!” Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. “Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah.”

———————————————————————————-

“Papa! Makan!” Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.
“Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?”
Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.
“Awak masak apa?”
“Mama masak sup tulang dengan sambal udang!” jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.
“Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!”
“Papa nak ke mana?” Soal isterinya perlahan.
“Keluar!”
“Mama dah masak Pa!”
“Awak saja makan!”
“Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!”
Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.
“Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?” Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi.
“Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan.”
“Abang tak suka tengok papa marah-marah. .”
“Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?”
Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris.Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.
“Laila..” serunya
“Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti.” Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.
“Sunyi pulak rumah ni mak,”
“Lama-lama kau biasalah.”
Airmatanya menitis laju. “Kalau tak suka pulangkan!” Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.

———————————————————————————-

“Papa beli apa untuk Aiman?” Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.
“Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.”
“Tak ada lah?”
“Ingat papa ni cop duit?”

Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.
Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya.
“Awak tak sihat ke?”
Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.
“Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.” Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.
Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

“Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!” Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

“Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!”
Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

“Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. ” Ujar Laila perlahan
“Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?” Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

———————————————————————————–

“Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni.”
Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang.

Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah.
“Celaka betul!” Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.
“Abang!”
“Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!” Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

“Pak Ngah, Eddie nak balik!” Shamizi terpana. Dia mengangguk.
“Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti.”
Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.
“Laila”

—————————————————————————————————-

“Papa nak ke mana hensem-hensem gini?” Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. “Wangi-wangi lagi. Dating ye?”
“Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff.” Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.
“Ikut boleh?”
“Dia tak ajak family. Staff only!” Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.
“Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.”
“Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. “
“Papa pesanlah..”
“Nantilah besar sikit.” Dalihnya.
“Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.”
“Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,”
Laila terdiam. “Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.”
“Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik.”
“Mama tanya sikit boleh?” Dia mengangguk
“Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?”

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

“Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,” ujar Mr. Kwai, tuan rumah.
Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

“Kalau tak suka pulangkan!” Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.
Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

“Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! ” Laila merenungnya dalam..
Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil.Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa..

“Kalau tak suka pulangkan,”
Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.
Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.
Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah.

Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..
Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan…….

05 March 2013

when someone ask me when i'll get married.

when someone ask me when i'll get married. i answered,  "ask God. don't ask me."  :)

 4 me, marriage is a huge responsiblity. im a fresh graduate n i've just started my career, i dont even have my own car n home yet (not like d others,depend on their parents to buy them car n other things) i still have a long journey of life. i want my own car, my own home n other things,buy with my own money,my hard-earned. not to forget, my parents also need my care ( susah payah dorang bangun masakkan aku bekal,urus makan pakai aku,hantar ambil aku p kerja. thanx mumy dady.= smpai aku d gelar anak manja )

secondly is, yaa..most of u know that im a christian, n my bf is muslim right? u got the point there. i need to do few steps for becoming the new family of muslim before i get married. i have to make a  hard decision in my life just for a marriage. ( kalau jodoh aku sma c dia,amin ^__^  )

so, the point is, its not easy to get married. im pretty sure if i have n do all that, then i'll think about it. orang bilang, jodoh tidak akan ke mana. my bf said, "maybe, wait for 5 years more?"  hahaha.  God's Willing my dear :) one day, if u're ready to take me as ur wife, tell me.

ok peepz, enough for today. God bless.Pray for Sabah.


relationship is not about age, 
not about distance,
not about communicating every moment of everyday. 
what's important is having TRUST & LOYALTY.

The Trust of a Woman to her Man & the Loyalty of a Man to his Woman.







09 February 2013

Aku Seorang Pengemis


" Jum p lunch "
" Where? "
" How about kfc? "
" ok."

Aku dan ayah melangkah ke kfc dengan di sambut mesra oleh pekerja di sana. Selesai pesan makanan, kami duduk di sudut restoran itu dan bersebelahan kami adalah seorang pakcik tua, berkemeja hitam di satukan dengan seluar panjang, berselipar jepun. 

" jam 1 suda kan pakcik? " kata orang tua itu kepada ayahku sambil melihat jam. Ayah cuma mengangguk kepala. Terlintas di fikiranku, siapa pakcik tua tu? Duduk di restoran tapi sedikit makanan pun tiada di hadapannya. Dia hanya duduk melihat kesibukkan orang di sekelilingnya.

"siapa tu dady?"
"orang gila kali. Just ignore him."

Kami menikmati snack plate dan beberapa jenis makanan yang dipesan tapi saya masih dalam keraguan mengenai orang tua tersebut. Betulkah dia orang yang kurang waras ataupun seorang pengemis? Tiba-tiba, seorang pemuda memanggilnya dan memberi dia sekeping duit kertas berwarna hijau. Dengan senyuman yang terukir di wajah orang tua itu, dia menyalam pemuda tersebut tanda terima kasih. Terdetik di hati, kasihan sungguh orang tua itu.

Mungkin sudah jadi sifatku yang sensitif, senang terluka dan senang bersedih. Lalu ku minta izin dengan ayah untuk memberi orang tua itu lebihan makanan kami yang belum disentuh dan ayah pun mengangguk tanda setuju.

Selesai makan, saya memberi makanan tersebut kepada dia dan terus berlalu dari restoran itu. Dalam hati terlintas bermacam-macam soalan.

Mana isteri dia?
Mana anak-anak dia?
Badan sihat walafiat kenapa tidak kerja?
Kenapa perlu mengemis?
Kenapa perlu mohon simpati orang ramai jika masih boleh berdiri di kaki sendiri?


- The End -


Something missing.

morning world !
bgn ja pagi, cm ada yg hilang dalam idup ku. yaa.. lama suda x menyambung hobi..Menulis cerpen.. start masuk poly truz hilang hobi. haha. besa la.. there's no time writing a short stories while u're study-dying the mechanical engineering stuff. TWO DIFFERENT WORLD isn't it? 

hobi menulis cerpen / short story ne start since i was in Form 1. i love reading ( except text book & module haha ), i love writing. Mungkin ne la penyebab aku lemah maths time skul dlu.haha tp nevermind la. dapat tebus balik juga kelemahan 2 time d poly ( trkejut bla dapat 4 flat hoho). Kiranya ne, mau jadi novelist la kunun. tapi 2 la. after form 3, PMR memuaskan n dapat masuk science stream. n i was like "omg! thanx God" haha.. u know y? 

paam2 la time kita skul. yg result pmr kurang memuaskan p klaz sastera, seni. n d best 1, science stream, account. jadi, pemikiran kita time skul dlu susa ckit. so, time 2 bsyukur sgt dpt masuk science, atleast kita x d pndang rndah la org dlu2 bilang. haha.

paling best, suda la science stream, plus subject account lagi. damn =.=' i really dislike account at that time. yaa.. u're right. i got 9G for my prinsip perakaunan. hahahah kira ok la 2 asal my science stream subject x terkacau.  11 subject spm. tp napa d poly, final 4-5 saja pun buli lagi carry? hahahah oopzz sensitif d situu.. :p ( moral of the story, sayangilah sesuatu benda 2, jan d benci. nnt susa mau paam :p )

ui jauh suda crita ne. haha. yala2. nnt aku start tuliz cerpen d blog ne ja. keep update k? mwahhhxxx ! xoxo ^__^



19 January 2013

UUM Student VS Nonsense Lady

hola peepz ! how r u today ? :)

tadi aku tgk utube pasal Brave Miss Bawani VS Arrogant Sharifah. quite interesting d forum. C Bawani ni student UUM. Dia ne just menyuarakan pendapat nya ja pn tp c taik2 sharifah 2 p halang, p hambur statement yg dia sndri [n aku rasa dia x sedar pa dia ckap. mau tau knpa? tba2 dia ckp sal haiwan la apa la. weii.. pnya buduh ko ne.  pa kaitan suma 2? the student just giving her opinion but u're d 1 who wanna be listen by everyone. jadi pa la guna kmu buat forum hak bsuara 2? idiot. ko igt ko bckp yg ko pnya ijazah 2 lebih tggi dr student 2, cukup kuota la ko mau tnjuk lagak? student pn hamba Tuhan ba. ada otak juga. nda semestinya ko saja yg pandai bpikir kn.

yg kiliknya lagi ne, yg student UUM 2 pn tepuk tgn ja.. yes2 no2 ja.. bukan mau bpikir logik. u just clap ur hand whoever is louder, but u cant think..Everyone hve own opinion...evryone cn talk....but yg tepuk tangan 2 jan la macam lalang....jap sokong ni kejap g sokong tu....jan jadi lembu ikt ja ckp org... lpaz 2, masuk bilik, masuk klaz, sibuk cakap blakang kan? i know, im used 2 be a student 2. :)

talking about respect, padahal dia dluan yg x respect org. tba2 rmpas microphone, mau dia ja d dgr ckpnya coz dia lagi tua kunun n ijazah nya lebih tggi. n if she REALLY respects miss Bawani, she wouldn't interrupt miss Bawani before she had done speaking. right people? dia marah sama kan Malaysia dgn negara lain. tp yg dia sama kan manusia dgn binatang ? I was juz wondering did d animals tell her bout their problems? blur truz aku. hahaha

most people in this Malaysia, have their own opinion. they r juz scared n dunt want 2 b suspended or go 2 jail, see d girl standing there at the beginning, she was doing good n then she got scared, she is there smiling. beranggapan bahawa, "ba ya la. ko saja la bckp.ko la paling manang ba sharifah" hahahaha

2 la aku bilang. pihak kementerian pendidikan perlu masukkan subjek PENDIDIKAN MORAL dalam skul utk semua agama. bukan mau temberang, aku ada ambil subjek ne. subjek ne mgajar suma benda 2, hak bsuara, hak kanak2, sgala hak2.. hormat menghormati, sopan n sgala etika. d suru hafal lagi. lau nda, kepayahan la dapat gred A spm. kan? hehe

tp ada btul juga ckp student 2 kan, drpd kerajaan buang duit ratus bilion just untuk bagi pinjam student smbung blajar, bguz bg pendidikan percuma ja.puluh bilion ja mau d guna. bru 2 pndai wa ptptn ne, d bg pnjam 15k tp ada lae bunganya 3% la.. 1% la... zzzzzzzzzzzz sbab 2 la sng ja student dpt "pnjam" kan... :p

btw, da masa, tgk la video ne. then u'll understand what am talking bout.


p/s : aku respect student ne :)
 

15 January 2013

impian musnah.

cita-cita musnah apabila c ibu tidak merestui. 
how i wish she can understand. hmmmm ~~~