06 December 2011

Tips Lajukan Broadband ^__^

hihi...actually aku pun baru jumpa tips ne...just mau share la dgn org2 yg x tau ne...coz slalu aku nmpak org post status marah dgn broadband la...maki broadband la coz lambat,,,biasa la ujung2 bulan...haha wei,,bukan salah broadband la...kamu kali 2 blum bayar.. nda pun,, ada la 2 kan kamu "tgk benda lain" yg melambatkan broadband..haha..toodles! :p yg sudah tau 2, diam ja sana,,jgn mau treeeeppppp...
ok peepz...bgini syak kmu buat k...

1st ~ Connect dulu broadband tu k.

2nd ~ Klik "Start" ( yg ada d bwah tab menu 2..ada jua yg pakai simbol ja)

3rd ~ D ruang search tu, kamu taip "cmd" then klik "ok / enter"


4th ~ then benda ne akan kluar d screen kamu..taip "ipconfig/all" & klik enter.


5th ~ bila suda enter, keluar la semua senarai connection..yg perlu kamu buat, cari nama modem broadband kamu. cari IP Address / Subnet mask / Default Gateaway. 
Pilih ja 1 antara 3 nie n copy kod tersebut.

6th ~ Pastu tgk ayat d bawah yg bertulis ( C:\Documents and Settings\COMPAQ> ) ->cnth bg pengguna compaq hp.

7th ~ Paste kod yg kamu copy tadi di sebelah ayat yg d atas. Contoh :

 C:\Documents and Settings\COMPAQ>ping ( ip address yg d copy tadi )
 C:\Documents and Settings\COMPAQ>ping 12.180.34.221 -+

8th ~ then benda tu akan kuar cm nie..


9th ~ mesti ada macam ne,,,kalau bnda tu x kuar mcm d pic 2,, paam2 la..kena la buat balik coz x jadi..haha..time on9, biarkan ja bnda ne , jangan d tutup... ok guys,,,huhu,,, btw,, gudluck! ^___^


2 comments: