18 October 2016

bila hati mula mengalah.

bila semakin banyak beban d bahu,
bila setiap masalah 90% perlu di galas,
yg lainnya mudah melepaskan tgn,
tp d belakang dia lah hero. bila d depan dia layu x bkata-kata.
bila tiada seorang pun tahu masalah yg dihadapi,
bila tiada tempat mengadu,
bila setiap inci perlu di fikir luar batasan,
mula lah mata menahan pedih,
risau air mata jatuh menderas.

itulah kau,
mudah mengaku kuat.
mudah menunjukkan diri bahagia sedangkan diri tengah menahan tekanan yg d hadapi.
mudah ego, kata boleh lakukan dgn yakin sdgkan ianya d luar batas kemampuan.

kenapa teruskan? perlukah teruskan? atau berhenti dan mengalah? kuatkah diri ini?  mampukah mengalah dr kehidupan sbenar?πŸ˜”πŸ˜’

16 October 2016

Risau

hari ini genap sekian-sekian kita bersama. Ya, aku bahagia. Adanya kau, adanya jenaka, adanya segalanya tentang kau dalam hidup aku. Terima kasih buat kau, yg sentiasa ada dan sentiasa membahagia.

Cumanya aku risau. Aku takut kau berubah. Aku tahu setiap manusia itu,jika dia mau atau tidak, dia akan tetap berubah. Cuma aku takut kau berubah, dan ketika ubahnya kau,kau sudah tidak lihat aku seperti ketika kita mula-mula bertemu,macam dulu-dulu.

Entahlah.
Aku kini bukannya muda. Tidak seperti dulu. Insan yg sering mnjadi pujaan ramai,pujaan kau.insan yg sering kau kata sentiasa cukup adanya.

Boleh kau janji?
Walau teruk mana kita tidak seperti dahulu, kau, aku, masing-masing masih mau cuba bersama.

Aku harap jawapannya masih iya.
Jika selain iya, aku merajuk.

03 June 2016

At last!πŸ˜‡

atlast i can finish my OAT! πŸ˜‚
sblum2 ne hmmm.. sesudu dua sudu suda menahan rasa mau muntah.. jd tpkir la juga cmna mau kasi sedap oat ne spaya sng masuk tekak.. cek2 la mr google,blog blogger yg lain... bru la dpt idea... sng ja rupanya kasi sedap oat ne... makan dgn ikan bilis goreng or bawang goreng... kompom snang telan 😁
arap2 la bterusan mggantikan nasi dgn oat. suda tua2 ni kalau x pkir ksihatan susa jga πŸ˜…

02 June 2016

Nikah?

org mudah kata nikah itu tuntutan agama
tapi kalau kau tak bersedia
dan agama kau masih ada dan tiada
itu maknanya kau belum sedia.
dan mungkin kau kahwin itu hanya nafsu semata.

nikah bukan sekadar pertembungan dua organ. Kau harus tahu itu.

#F.I

berapa kali?

kau tahu dia nakal di belakang
kau diam tunduk dan beri peluang

kau tahu dia ada wanita simpanan
kau masih diam tunduk dan beri peluang

aku tahu sayang
ada beza sayang dan bodoh
dan aku rasa kau yg kedua
nampak kasar tapi itu realitynya

kau si bodoh,
yang suka diperbodohkan.

#F.I

20 May 2016

Girls, listen.(dedicated to u,the broken hearted)

Told u so many times.. but u wont listen.. hmm.. 
why choose to waste ur time.. i dunno but u.. but if i were u, its time to move on.. do u think he will keep his words.. ?

he's just a sweet talker, and a heart breaker.. 

dont try to prove that u can handle him, when deep inside u, or even every other girls.. we all dream for a better man.. 

have heard the song " stupid in love" .. that song, i dedicated it for u.. 
sincerely do..

honey, u too young to waste ur time this way.. 
if u think your way will give u a satisfaction in ur life.. 
then , do proceed.. 

but pls do owez remember.. life, is not like we owez want it to be.. 
sumtimes, we just hav to let go certain thing to achieve a better one.. 
think , dear... think... 

i dunno whther u are stuck btwn ur pomis to his mom, or him, or your own words.. make ur mind keep telling u to keep holding on.. 

girl, wuteva u do.. dont u obey him when it comes to sex.. 
it just for his own good.. 

apa pun, still, its up to u to make ur own decision.. the option is yours.. i know, maybe, its better for me to stay out of ur way... 

after all, he hate to see u with other boys tapi dia? 
too bad , u listen... double bad, he broke his pomis.. 

anyway, take good care of yourself.. dont pretend to be strong when u are not.. i know, i understand.. i can see u'r crying inside even when u'r smiling.. am not "blind".. 


dont lost ur focus, make God protect both ur body & soul from any harm..

#luahan hati seorang insan yg pernah d curangi dan d permainkan.bukan 1,bukan 2 . tapi 3. pernah terpikir knp 3? masuk sy da ke4. sunnah nabi katanya bleh kawen 4 πŸ˜‚πŸ˜‚ x.. akak gurau jaa.. sbab akak lena dibuai cinta. sbab akak lena dgn janji manis dia. akak layu dgn pujuk rayu dia dik.akak x sdar.. dpn akak dia baik sgt,layan akak mcm princess..24/7 msg akak kol akak..sntiasa ada bla akak perlukan dia..romantik sweet gila babi.seolah2 dia x dpt idup tnpa akak. tp tup tup x sgka dia ada org lain.kali ptama bleh trima lg,akak maafkan.alasan ppuan tu yg nak dkat dia sgt so dia layan ja. kdua kalinya akak ampir give up.kawan2 nampak dia dgn ppuan lain.tp cmna sdgkn 24/7 contact akak pn x tau.da memang playboy ttp playboy. akak ampir give up tp adik tau apa dia buat? dia nangis dpn akak mrayu mlutut mnta maaf. dpn kawan2 rmai plak tu. dpn akak dia kol ppuan yg kdua tu bgtau "aku just main kan kau.Gf aku da tau.kita stop". air mata akak jatuh deras, dia sakitkan hati ppuan tu dik.kalau akak dia bleh sakitkan knp tidak ppuan lain kan? tau x,akak trima dia balik. maafkan dia. akak faam ati ppuan lembut.sgt lembut dik smpai x dpt bezakan baik & buruk.masuk 2 tahun, dia brubah. tba2 ada ppuan kol akak.yg ketiga.dia kata dia dgn llaki tu da pna tdur sma2 n suru akak tggalkan.adik tau x akak ampir pengsan dgr brita tu?sluruh bdan akak bgegar,sjuk.xtau nk buat apa.akak kol llaki tu,dia jawab mcm biasa mcm xda salah.dgn nada nangis akak tnya baik2 dr A smpai Z tp dia xnk jawab.dia direct nk jumpa akak.kitorang jumpa,dia mrayu mlutut skali lg. akak masa tu da btul2 give up n mlut akak kali ne trkunci.cuma air mata yg bsuara. seolah2 akak da tau ini la pengakhirannya. akak renung mata dia dalam2. dia nangis. dia kata"ppuan lain cuma tmpt dia lpaskan sunyi. tmpt dia puaskan nafsu.syg lain,boo x pna buat syg mcm ppuan lain,boo jaga syg baik2 utk msa dpn syg.llaki memang byk ppuan tp akn ada cuma 1 d hati n d masa dpn.boo buta,boo tlmpau byk sakitkan hati syg sdgkn syg brtahan dgn syg slama ne" akak tenangkan ati akak, akak tarik nafas dalam2,tenung muka dia,sntuh pipi dia,lap air mata dia n akak ckp akak syg dia sgt2.saat itu juga adalah hari terakhir akak dgn dia.akak tekad. smpi dia brenti blajar sbab x sggup nmpk akak dpn mata dia.hari2 akak rndu dia dik. tipu kalau x rndu. tp akak kuatkan smgt. akak redha kan ja. llaki bukan 1. n slama dua tahun lpas tu jga dia still cari akak.nk cuba getback smula tp prasaan akak da mati utk dia. akak cuma mampu doakan yg baik2 shja utk dia even akak pna bnci dia sgt n pna pggil dia arwah sbab dia betul2 da mati dlm hidup akak. dik, kalau masih blajar x dpt fokus dlm study gara2 si dia, abaikan dik. jangan dlu bcnta. nnt musnah smua kalau tlmbat. tegur akak kerana kasih, marah akak kerana syg#

30 April 2016

sayang. betulkah?

Masa aku membesar, mak aku cAkap 
"kalau marah tandanya sayang"

betulkah?

Masa aku sekolah,ada budak perempuan kena kacau dengan budak lelaki , cikgu kata "dia kacau pukul awak sebab dia suka awak tu"

betulkah?

sebab,
mungkin itu sebabnya aku selalu jatuh cinta dengan org yg slalu sakitkan aku, selalu buat aku menangis teresak, yg slalu buat aku rasa tak guna, yg slalu buat aku.

sebab,
lagi dia sakitkan hati aku, maknanya lagi dia suka aku.lagi dia sayang aku.

betul kan???

30 March 2016

TAKUT KEHILANGAN

kau kena sedar, setiap manusia yang hidup itu akan pergi. Cuma bezanya,ada yang pergi ketika dia masih bernyawa,ada juga yg pergi dalam keadaan kaku. 
Ya semua takut kehilangan tapi kehilangan itu adalah sebahagian dari kehidupan. Kehilangan tu mengajar kau dan buat kau sedar waktu terlama manusia tetap di akhirat sana. 
Ya kehilangan itu memang sakit. Tapi lagi sakit kalau kau terlampau pegang seseorang dalam hidup kau, sehingga kau abaikan segala bahagia yang boleh kau kecapi.. 

15 March 2016

ANDAI LELAKI TAHUπŸ’”

Andai lelaki tahu...
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andai lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah mencintai lelaki itu.

Andai lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itu maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak sesuatu yang terjadi.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cerewet, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu kamu berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima kamu seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan kamu, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan kamu dan masih menganggap kamu anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. terkadang dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, kamu akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk kamu .

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan duit atau hadiah, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat dia rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak mencintai kamu tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu dgn kamu, dia benar-benar maksudkannya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia denganmu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata kasar, dia bukan bermaksud utk berkasar, tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan sikapnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar mencintai anda. Perempuan sulit untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun sebenarnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang dapat menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.